Elk jaar stijgt het aantal Belgen met kanker, van ongeveer 64.000 patiënten in 2013 tot ruim 68.000 patiënten in 2016.2 Dankzij de sterke vooruitgang van behandelingen, zou het mogelijk moeten zijn om 3 op de 4 patiënten te genezen tegen 2030 volgens Prof. Neyns. Het is dus belangrijk om de nodige zorgverlening te voorzien na de behandelingen, aangezien het leven na kanker steeds vaker realiteit wordt in België.

De vzw ‘Vie et Cancer’, oncologen, psychologen en MSD België voerden daarom de Kankerbarometer uit.1 Ze ondervraagden de Belgen over zowel hun percepties over het leven na kanker alsook over de beleving van die periode.

Op deze pagina vindt u de belangrijkste resultaten van de barometer en getuigenissen over deze moeilijke periode van patiënten over verlossing, angst, uitputting en de wens om verder te gaan met het leven.

PERCEPTIES OVER HET LEVEN NA KANKER1

  • 52% VAN DE BELGEN BESCHOUWT DE PERIODE WAARIN ZE VECHTEN TEGEN KANKER MOEILIJKER DAN DE PERIODE ERNA.

  • VOLGENS 42% VAN DE BELGEN WORDEN KANKERPATIËNTEN ONVOLDOENDE VOORBEREID OP HET LEVEN NA KANKER.

BELEVING VAN HET LEVEN NA KANKER1

57%

VAN DE BELGEN DIE KANKER OVERWON, VOELDE ZICH AAN ZIJN LOT OVERGELATEN NA DE BEHANDELINGEN.

BIJNA 43% WERD GECONFRONTEERD MET MOEILIJKHEDEN OP DE WERKVLOER

40%

HEEFT ZIJN TAKEN MOETEN AANPASSEN

30%

IS VAN JOB VERANDERD

30%

IS RONDUIT GESTOPT MET WERKEN

35%

MAAKT EEN NIEUWE START

PATIËNTEN VOORBEREIDEN OP HUN LEVEN NA KANKER WORDT CRUCIAAL OM ERNSTIGE POSTTRAUMATISCHE REACTIES TE VOORKOMEN.

ALGEMENE CIJFERS OVER KANKER2,4

Getuigenissen

Een initiatief van MSD België

Inventing for Life is reeds meer dan een eeuw het credo van MSD. Als toonaangevend wereldwijd biofarmaceutisch bedrijf ontwikkelt MSD innovatieve geneesmiddelen en vaccins voor de meest uitdagende ziekten ter wereld. Onze geneesmiddelen op voorschrift, vaccins, biologische therapieën en diergeneesmiddelen, beschikbaar in meer dan 140 landen, bieden innovatieve gezondheidsoplossingen. Meer dan ooit heeft MSD vandaag een voortrekkersrol in de preventie en behandeling van ziekten die mensen en gemeenschappen over de hele wereld bedreigen. Kanker, cardio-metabole aandoeningen, de ziekte van Alzheimer, infectieziekten zoals HIV en Ebola, alsook de aanpak van belangrijke dierenziekten behoren tot onze topprioriteiten.

Meer informatie vindt u op onze website www.msd-belgium.be